ЗАПАЗВАНЕ НА КОСАТА ПО ВРЕМЕ НА ХИМИОТЕРАПИЯ

Системата за охлаждане на скалпа Paxman е водещ продукт в превенция на косопада по време на лечение с химиотерапия.

 

Системата е тествана и разработвана над четвърт век и  притежава най-високо ниво на клинична ефикасност, болнична безопасност и комфорт за пациента.

Защо химиотерапията води до косопад?

Химиотерапията работи като се цели във всички бързоделящи се клетки в тялото. Косата е втората най-бързоделяща се клетка и това е причината много от химиотерапевтичните лекарства да причиняват загуба на косата. 

Фоликулите на косата във фаза на растеж биват атакувани, което води до загуба на косата след приблизително 2 седмици от започването на лечението с химиотерапия.

Основният принцип на химиотерапията е да разруши миотичните и метаболитните процеси в раковите клетки. Причината, поради която това влияе и на космените фоликули е, че до 90% от тях са в активна фаза на разреж (анаген).
Химиотерапията предизвиква апоптоза на кератиноцититеaи регресия на космения фоликул, както и пречи на миотичните и метаболитните процеси в анагенните космени фоликули, като всичко това води до бърза и обширна алопеция.

Как работи охлаждането на скалпа?

Увреждането, което химиотерапията причинява на фоликулите на косата, може да бъде облекчено чрез охлаждане на скалпа. 

Това става като се намали температурата на скалпа с няколко градуса непосредствено преди, по време и след извършването на химиотерапията. Това от своя страна намалява притока на кръв към космения фоликул, което може да минимизира или предотврати загубата на коса.

Скоростта на разпространение на лекарството в плазмената мембрана се намалява чрез охлаждането и така в клетките могат да навлязат по-малки количества лекарство.

 

Какво пресдтавява системата PAXMAN?

Състои се от компактен охлаждащ апарат, съдържащ охладител, който циркулира през специално проектирани охлаждащи шапки.

Когато охладителят минава през шапката, за да отнеме топлината от скалпа на пациента, вътрешните температурни сензори позволяват да се поддържа равна, постоянна температура.

Неопреновото покритие на шапката Paxman помага на работата и ефикасността на системата. Като изолира и предпазва шапката от високата температура на стаята, покритието попива конденза и осигурява добър контакт със скалпа – важен фактор за успешното лечение.

Най-важната характеристика е олекотеният дизайн на охлаждащите шапки (малка шапка- 404 г). Произведени от висококачествен силиконов материал, меките, гъвкави шапки за охлаждане предоставят плътно покритие на главата. Петте различни размера и вариращите големини осигуряват грижа за различни по форма скалпове.

Успеваемост

Стотици пациенти по света са успели да запазят частично или напълно косата си по време на лечението с химиотерапия. Успеваемостта зависи от много фактори, като типа рак и неговия стадии, възраст, типа коса и нейното състояние, общо здравословно състояние. Важно е да се знае, че загубата на коса е различна при различните хора. Успеваемостта не е гарантирана. Косата вероятно ще изтънее и ще стане по-рядка. Охлаждането на скалпа и запазването напълно или частично на космените фоликули предполага и по- бързо възстановяване след края на лечението.

Около 75% от пациентите успяват да запазят напълно или частично косата си, така че да не се налага носене на перука:

  • алопеция степен 0 (без съществена загуба на коса);
  • степен 1 (малка загуба на коса);
  • степен 2 (50% – средна загуба на коса).

Успеваемостта е различна и за различните лекарствени режими. 

При антрациклиновите препарати е около 45%, а при таксаните над 70%. Статистически повече от половината пациенти, преминаващи през лечение с процедурата охлаждане на скалпа не стигат до ползване на перука
или кърпи за глава.

Какво предлагаме ние?

Като представител на британската компания Paxman, „Интер Бизнес 91“ ЕООД вече предлага активно услугата в България. Имаме три места с апарати:

В София:

  • Първата система за охлаждане на склапа Paxman е на разположение в клиниката по химиотерапия към МБАЛ Сердика, гр. София кв. Овча Купел 2, бул. Президент Линкълн 128.
  • УМБАЛ „Свети Иван Рилски“, София, бул. „Академик Иван Евстратиев Гешов“ 15

В Пловдив:

  • Комплексен Онкологичен Център Пловдив, База II
    Адрес: Пловдив 4004, жк. Христо Ботев – Юг, ул. „Пере Тошев“ 62

ОБСЛУЖВАНЕ НА ПАЦИЕНТА

Обучен специалист обслужва изцяло пациента по време на процедурата по охлаждане на скалпа.

Процедурата се провежда по време на процеса на химиотерапия - през времето на самата вливка на лекарства. Преди процедурата косата се подготвя за слагането на охлаждаща шапка.

Специалистът настройва системата PAXMAN в подходящ режим на работа, избира подходящ размер на охлаждаща шапка, свързва я към системата, слага я на главата на пациента.

По време на терапията следи работата на системата и за правилното охлаждане на главата на пациента.

След процедурата третира косата с подходящи шампоан и балсам.

ПСИХОЛОГИЧЕСКА ПОМОЩ

Процесът на химиотерапия е труден психологически период за пациента.

Нашият обучен специалист е заедно с пациента през цялото време на химиотерапията, докато се извършва и охлаждането на скалпа с цел запазване на косата.

Той може да окаже и психологическа помощ на пациента в този труден момент.

ЦЕНАТА

Цената на една процедура е 240 лева.

Една процедура се извършва при една вливка на лекарства. Броят на процедурите зависи от индивидуално назначеното лечение на всеки пациент.

Предлагаме и балсами и шампоани, които са неразделна част от целия процес по запазване на косата.

За повече информация:

Телефон: 02 944 63 63
Цветана Христова: 0887 500 284
Християна Димитрова: 0882 094 415